Gitaar & basgitaar

Man met gitaar op marktplein

Bij Popschool Westland kan je les krijgen op verschillende type gitaren. De meest bekende is de spaanse (akoestische) gitaar. Deze heeft geen versterking nodig en is vaak niet heel duur in de aanschaf. Hij heeft nylon snaren en het is een goed instap-instrument wat je makkelijk mee kan nemen op vakantie bijvoorbeeld en wat snel voor gezelligheid zorgt.

Ook heb je nog de western (akoestische) gitaar waarbij je moet denken aan het genre country. Deze gitaar heeft stalen snaren en is wat lastiger om te bespelen. Maar heeft wel een te gekke sound! Ook kan je les krijgen op een elektrische gitaar die wel een versterker nodig heeft en waarbij de snaren een stuk dichter bij elkaar zitten en de sound helemaal thuishoort in een bandje.

Als laatste heb je de basgitaar, waar je in plaats van 6 snaren er maar 4 hebt en waarmee je voornamelijk de lage stoere tonen speelt in een liedje. De basgitaar is onmisbaar in een band en het is heel gaaf om baslijntjes te spelen en die een nummer echt body geven.

  • Pop, klassiek of wat anders…?
    Je leert spelen wat JIJ leuk vindt. Dat kunnen echte top 40 nummers zijn of juist oude 70’s rock. Of wat dacht je van de genres metal, soul of indie rock? Onze enthousiaste docenten helpen je om te kunnen spelen waar jij blij van wordt. Ze denken met je mee en zorgen dat jij elke les met nieuwe inspiratie naar huis gaat. Ken je bijvoorbeeld de blues al of het nieuwe nummer van Flemming?


  • Akkoorden
    Akkoorden gebruiken we heel veel om snel muziek te kunnen maken. Veel popliedjes kan je al meespelen als je een paar simpele akkoorden kent. Op de gitaar heb je verschillende grepen die je doet met je linkerhand waardoor je een akkoord speelt. Vaak bestaat een popliedje uit 4 akkoorden. Je hoeft dus maar 4 combinaties te leren en kan dan al je favoriete liedje meespelen! Ook leer je hoe je met je rechterhand een lekker ritme kan slaan op de snaren terwijl je met de linkerhand een akkoord greep doet. Dit noem je een slagje spelen.


  • Melodieën spelen
    Een melodie bestaat uit een paar tonen die je achter elkaar speelt. Bijvoorbeeld Vader Jakob is een heel bekende melodie. Maar ook heeft Animals van Martin Garrix een melodie die echt in je oren gaat zitten! Zo’n melodie noemen we een ‘earworm’, het zit de hele dag in je hoofd. Deze ‘earworms’ kan je leren spelen door de vingers in de juiste vakjes (frets) van de gitaarhals te zetten en de goede volgorde te leren spelen. In de les is dit erg leuk om te doen, maar ook om het onder begeleiding zelf uit te leren zoeken op de gitaar!


  • Noten/tabs lezen
    Bladmuziek is eigenlijk een hele nieuwe taal leren. Het is uitgevonden zodat we over de hele wereld muziek kunnen delen, ook als we het niet kunnen horen en alleen maar zien. Vroeger hadden ze nog geen telefoon met opname functie natuurlijk, dus moest het op die manier. Ook als je samen speelt in een band is het belangrijk dat je een schema (leadsheet) kan volgen waarbij iedereen hetzelfde speelt. In de lessen leer je stapsgewijs bladmuziek kennen.

    Er zijn veel verschillende type bladmuziek. Er is voor gitaar zelfs een eigen methode ontwikkelt die veel makkelijker en effectiever werkt dan het klassieke notenschrift, namelijk: tabs. Dit is dus heel tof om met je leraar samen te ontcijferen (pun intended) ! Hier zie je een voorbeeld van tabs:


    Tabs (Nothing Else Matters – Metallica)



  • Theorie
    Muziek is bijna wiskunde zeggen ze soms. Overal zijn structuren en nieuwe verbanden te ontdekken. Super boeiend om in te duiken en het kan heel verhelderend zijn om te snappen wat je precies doet. Onze docenten hebben door hun muziekopleiding een goede theoretische achtergrond en kunnen je verder helpen.
// Leraren
Foto van Elmer
Elmer
Foto van leraar Jelle spelend op een elektrische gitaar
Jelle