Drums = ritme! Een onmisbaar element in een band. Samen met de andere instrumenten gaat de muziek met het drumstel erbij ineens grooven en krijg je echt zin om erbij te gaan dansen.


Het drumstel is een wat groter instrument wat uit veel verschillende onderdelen bestaat. Je hebt de kick die je bediend met je voet, de snare, de toms en de cimbalen die allemaal een heel eigen typische geluid geven. Vaak is een drumstel wat groot om te verslepen en je buren worden er ook niet heel blij van (wij wel hoor, als we je buren zouden zijn), maar gelukkig zijn er ook elektrische drumstellen waar je goed op kan oefenen en het volume kan regelen. Tijdens de les en als je op het podium zit kan je dan gelukkig wel helemaal losgaan en dat geeft onwijs veel energie!

 • Pop, klassiek of wat anders…?
  Je leert spelen wat JIJ leuk vindt. Dat kunnen echte top 40 nummers zijn of juist oude 70’s rock. Of wat dacht je van de genres metal, soul of indie rock? Onze enthousiaste docenten helpen je om te kunnen spelen waar jij blij van wordt. Ze denken met je mee en zorgen dat jij elke les met nieuwe inspiratie naar huis gaat. Ken je bijvoorbeeld de blues al of die lekkere beats van de band Imagine Dragons?

 • Ritme spelen
  Door te slaan op de verschillende trommels en cimbalen en door dit telkens op dezelfde manier te herhalen krijg je een ritme. In de lessen speel je vaak met de muziek mee, en de leraar speelt ook met je mee zodat je het gevoel voor ritme kan ontwikkelen. Wat je ook erg goed leert bij drummen is de hand-oogcoördinatie. Je moet en je armen en je benen gebruiken! Dat is veel tegelijk, maar daardoor kan je ook lekker veel je energie kwijt! Ook moet je in een vast tempo kunnen spelen en je handen moeten dus precies op het juiste moment slaan op een van de trommels.

 • Noten/tabs spelen
  Bladmuziek is eigenlijk een hele nieuwe taal leren. Het is uitgevonden zodat we over de hele wereld muziek kunnen delen, ook als we het niet kunnen horen en alleen maar zien. Vroeger hadden ze nog geen telefoon met opname functie natuurlijk, dus moest het op die manier. Ook als je samen speelt in een band is het belangrijk dat je een schema (leadsheet) kan volgen waarbij iedereen hetzelfde speelt. In de lessen leer je stapsgewijs bladmuziek kennen.

  Er zijn veel verschillende type bladmuziek. Er is voor drums ook een eigen manier van bladmuziek lezen. Het gaat daar vooral om wanneer je wat moet spelen. Hier kan je dus verschillende ritmes van blad leren lezen. De bladmuziek ziet er weer heel anders uit dan die voor piano bijvoorbeeld, maar lijkt er wel op. Hier is een voorbeeld:

  Bladmuziek voor drums (Hunting High and Low - a-ha)

  Bladmuziek drums (Hunting High and Low – a-ha)  Theorie
  Muziek is bijna wiskunde zeggen ze soms. Overal zijn structuren en nieuwe verbanden te ontdekken. Super boeiend om in te duiken en het kan heel verhelderend zijn om te snappen wat je precies doet. Onze docenten hebben door hun muziekopleiding een goede theoretische achtergrond en kunnen je verder helpen.

// Leraren
Leraar Christopher speelt op een drumstel
Christopher